Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin (KASMİB) olağan toplantısı İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Kastamonu Valisi ve aynı zamanda KASMİB Birlik Başkanı olan Sayın Avni Çakır’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, ilçe belediye başkanları, KASMİB meclis üyeleri, KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot ve Birlik Mali Yetkilisi Ferhat Can katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Avni Çakır; “Birliğimiz katı atık yönetimi, tıbbi atık yönetimi ve ambalaj atıkları yönetimini başarılı bir şekilde sürdürmektedir. Evsel katı atıklarımız 6 adet ilçede aktarma istasyonlarından merkezdeki katı atık bertaraf tesisimize geliyor. Bu sayede günlük ortalama 250 tona yakın evsel atığı tesisimize getiriyoruz. Bunun yanı sıra tıbbi atıkların toplanması ve sterilizasyon yöntemiyle bertaraf edilmesi hizmetlerinin yanı sıra yine ambalaj atıklarının kaynağında toplanması, ayrıştırılması hizmetlerini de kontrolümüzde, özel sektör eliyle yürütmekteyiz. Yine tesisimizde bulunan Çöp Gaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisinin işletimi de Birliğimizin kontrolünde yüklenici firma tarafından yürütülmektedir. İhaledeki Birlik payı tutarımız yüzde 57,25’dir ki bu güzel bir rakamdır. Yüklenici firma son bir yılda yaşadığı ödemedeki gecikmeyi, bizim adli süreci başlatmamızla büyük bir oranda giderdi. Gecikmiş alacağımız da kalmayacak” dedi.
KASMİB’ in faaliyet alanlarından biri olan sokak hayvanlarının kısırlaştırılması hakkında açıklamalarda bulunan Vali Avni Çakır, Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Ünitesinin kurulduğunu ve çalışmalarını başarıyla yürüttüğünü, ancak bu hizmetlerin daha verimli ve etkili sürdürülebilmesi için belediyelerin geçici rehabilite alanlarını oluşturmaları gerektiğini belirtti. Sahipsiz sokak hayvanlarını kısırlaştırmanın en insani, en vicdani yaklaşımlardan biri olduğuna değinen ve bu konuda hayvan koruma derneklerinin de teşviklerinin olduğunu belirten Vali Çakır, kısırlaştırma çalışmalarının sürekliliği ile sokak hayvanlarının kontrol altına alınabileceğini söyledi.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Sokak hayvanları ile ilgili olarak belediyelere yönelik talimatı olduğunu hatırlatan Vali Avni Çakır, bu konuda ilçe belediyelerimizden bazılarının daha çok öne çıktığını, ancak bazı belediyelerin beklenen rakamların altında kaldığını belirterek gerekli önemin verilmesini istedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı otoritesi altında yürütülen AB Hibe Projesi olan KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Avni Çakır, projenin bundan sonraki aşamasında katı atık yönetimi hizmetlerinde kullanılmak üzere tedarik edilecek çok sayıda araç, iş makinesi ve ekipmanların ihale süreçlerinin önümüzdeki günlerde başlayacağını ve sürecin sonunda bu makine ve ekipmanların teslim alınacağını belirtti.
Vali Avni Çakır’ın konuşmalarının ardından KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot tarafından Birlik hizmetleri ve projeler hakkında sunum yapıldı. Birlik Müdürü Tot, Birlik tarafından yürütülen sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ile ilgili, ilçelerde yapılan çalışmalara değindikten sonra Avrupa Birliği Projesi olan KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Proje kapsamında eski katı atık düzensiz depolama alanlarının ıslah edilerek çevreye kazandırıldığını belirten Birlik Müdürü Tot, aynı zamanda Katı Atık Bertaraf Tesisi içerisinde ihtiyaç duyulan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinin de yapımının tamamlanarak Birliğe devredildiğini ve işletmeye alındığını kaydetti. Birlik Müdürü Tot, sunumunun devamında Entegre Katı Atık Yönetimi Projesinin maliyet ve finansman bilgilerine değinerek Birlik katkı payının finansmanı hakkında açıklamalar yaptı.
ENCÜMEN VE KOMİSYON ÜYELİĞİ SEÇİMLERİ YAPILDI
Toplantının diğer gündem maddesi olan Birlik Encümen üyelikleri seçimine geçildi. Birlik Encümen üyelikleri seçiminde önceki dönem Encümen üyesi olan Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık ve İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay yeniden seçilirken, Encümenin yeni üyeleri Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak ve Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir oldu.
Toplantının bir diğer gündem maddesi olan komisyon üyelikleri seçiminde ise Plan ve Bütçe Komisyonuna Doğanyurt Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Küre Belediye Başkanı Salih Turan, Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Erdoğan, Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal ve İl Genel Meclis Üyesi Ali Kaya seçildi.
AB Proje Komisyonu üyeliklerine ise, İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç ve Hanönü Belediye Başkanı Serkan Uçar seçildi.
Toplantının devamında ise gündemin diğer maddeleri olan, 2021 yılı kesin hesabının görüşülmesi, Tıbbi Atık Yönetimi İhalesi için Encümene yetki verilmesi, Birlik üyesi olmayan kuruluşların katı atık bertaraf ücretlerinin belirlenmesi, KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi için kredi kullanımının görüşülmesi konuları görüşülüp karara bağlandı.
Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı (ÇİSOP) kapsamında izleme ve değerlendirme toplantısı ve ziyaretleri yapıldı.
ÇİSOP uygulamasıyla, iklim değişikliği sorunu ile daha iyi şekilde mücadele edilmesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) iklim değişikliği politikasıyla ilişkili olarak AB müktesebatı ile uyumlaştırılması, çevrenin korunması ve vatandaşların yaşam kalitesinin iyileştirilmesi amaçlanıyor.
Yürütülen program kapsamında bilgi alışverişinde bulunmak ve projenin faaliyeti hakkında çalışmaları yakından takip etmek amacıyla ilk önce Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) İdare Merkezinde izleme ve değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Kıdemli Uzmanlar Bouryana Konaklieva ve Jozef Richtarcik, Uzman Cevdet Kabal, İnşaat Mühendisi Ali Kemal Nakiboğlu, Harita teknikeri Hüseyin Baskın, KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot,  Çevre Mühendisleri Elifnur Akbaş ve Süha Özata katıldı.
Değerlendirme toplantısının ardından proje kapsamında yürütülen çalışmaları yerinde incelemek ve değerlendirmek amacıyla saha ziyaretleri gerçekleştirildi. İlk olarak Kastamonu Belediyesi’nin daha önce kullandığı, proje dahilinde ıslah edilen ve doğaya kazandırılan eski çöp sahası gezilerek uzmanlar tarafından incelemelerde bulunuldu. Ardından Devrekani ilçesi Sarıyonca Köyü’nde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisinde yer alan Sızıntı Suyu Arıtma tesisine geçilerek,  incelemeler yapıldı ve görevli teknik personellerden tesisin işleyişi hakkında bilgi alındı.
 İzleme ve Değerlendirme komitesi üyeleri Bouryana Konaklieva ve Jozef Richtarcik proje kapsamında yürütülen çalışmalardan duydukları memnuniyeti ifade ettiler.
     Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin (KASMİB) Temmuz ayı Encümen toplantısı, Vali Avni Çakır’ın başkanlığında, Valilik toplantı salonunda yapıldı.
     Toplantıya, Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak katıldı.
            Toplantıda 2022 Yılı Haziran ayına ait gelir-gider ve mizan cetvellerinin tasdiki ve Cide Belediyesi’nin katı atıkların taşınması ile ilgili talebi görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda Birlik Müdürü Adnan Tot ile muhasebe yetkilisi Damla Tunçer de hazır bulundu.
KASMİB AB PROJESİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYORYÖNETİM KURULU TOPLANTISI VE SAHA GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin (KASMİB) nihai yararlanıcısı olduğu Avrupa Birliği (AB) Hibe Projesi olan KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında 3 ayda bir gerçekleştirilen değerlendirme toplantısı ve saha gezisi gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen saha gezisine AB Delegasyon üyeleri Çiğdem Çoygun Handy ve Cenk Yılmazer, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda görevli Didar Ergene Şentürk ve Burak Yılmaz ile Müşavir Firma Yetkilisi Naci Çimen’in yanı sıra KASMİB Çevre Yüksek Mühendisi Elifnur Aytekin katıldı.
AB kaynaklı bir proje olan ve KASMİB düzenli depolama hizmetlerinin desteklenmesi ve eski düzensiz depolama alanlarının ıslah edilerek çevreye kazandırılması amacıyla başlatılan projenin uygulamaya konulduğu bölgeler delegasyon üyeleri ve Bakanlık çalışanları tarafından incelendi. 2 gün süren saha gezisinde ilk gün Tosya, İnebolu ve Abana sahaları incelenirken ikinci gün ise Taşköprü, Devrekâni, Seydiler ve Kastamonu merkez sahaları gözlemlendi. Ayrıca Devrekani ilçesinde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi sınırları içinde yapımı gerçekleştirilen Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinde incelemeler yapıldı.
Sahaların incelenmesinin ardından ise KASMİB İdare merkezinde altıncısı gerçekleştirilen Proje Yönetim Kurulu toplantısına geçildi. Toplantıya delegasyon üyeleri ve bakanlık çalışanlarının yanı sıra KASMİB Birlik Müdürü Adnan Tot katıldı.
Toplantıda proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında izlenen yol ve süreçler değerlendirilerek gerçekleşecek çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’nin (KASMİB) Ekim ayı Encümen toplantısı, Vali Avni Çakır’ın başkanlığında, Valilik toplantı salonunda yapıldı.
Toplantıya İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir ve Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak katıldı.
Toplantıda 2022 Yılı Eylül ayına ait gelir-gider ve mizan cetvelleri, Tıbbi Atık Yönetimi İhalesi ve İhsangazi Belediyesinin katı atık aktarma istasyonu yapım talebi görüşülerek karara bağlandı.
Toplantıda Birlik Müdürü Adnan Tot ile Birlik Mali yetkilisi Ferhat Can da hazır bulundu.
15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri önderliğinde “E Twinning Hand in Hand together 4 Greener EU Projesi” kapsamında KASMİB (Kastamonu Mahalli İdareler Birliği) tarafından işletilen Katı Atık Bertaraf Tesisi’ ne teknik gezi düzenledi. Düzenlenen geziye Müdür yardımcısı Kerem Tekşen, projeden sorumlu öğretmenler ve E Twinning kulübü öğrencileri katıldı.Proje kapsamında öğrencilere çevre bilincinin aşılanması, geri dönüşümün ve iklim değişikliği ile ilgili mücadelenin öneminin kavratılmasının amaçlandığı belirtildi.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Çevre Mühendisi Zeynep Eyuboğlu ve Tesis İşletme Sorumlusu Alaattin Gemalmazoğlu tarafından öğrencilere, Devrekani Sarıyonca Köyü’nde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi tanıtıldı. İlk olarak tesisin Katı Atık Bertaraf Tesisi, Çöp Gaz Elektrik Üretimi Tesisi, Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi ve Tıbbı Atık Sterilizasyon Tesisi olmak üzere dört bölümden oluştuğu bilgisi verildi.
Kastamonu Merkez Belediyesi ve 19 İlçe Belediyeleri ile İl Özel İdaresi’nin köylerden topladığı atıkların bertaraf tesisine getirildiği ve günde ortalama 250 ton atığın toplandığı aktarıldı. Ayrıca evlerde çöplere atılan evsel nitelikli atıkların belediyelere ait kendi çöp kamyonlarıyla katı atık bertaraf tesisine taşındığı ve uzak ilçelerin atıklarının ise KASMİB’ e ait altı adet transfer istasyonuna getirilerek, daha sonra ise yine KASMİB’ e ait araçlarla bertaraf tesisine taşındığı anlatıldı. Tesise getirilen atıkların tartıldıktan sonra LOT adı verilen düzenli depolama sahasında toplanarak üzerinin toprak örtü ile kapatıldığı bilgisi de eklendi.
Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi Sorumlusu Kimya Mühendisi Nisa Pınar Baysal tarafından ise öğrencilere Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi hakkında bilgiler verildi. Düzenli depolama sahasında biriktirilen çöplerden oluşan çöp sızıntı sularının doğaya karışarak çevreye zarar vermesini önlemek adına sızıntı suyu arıtma tesisinde membran biyoreaktör prosesi ile öncelikle ultrafiltrasyon ve ardından nanofiltrasyon işlemleri ile arıtılarak deşarj kriterlerine uygun olan suyun dereye deşarj edildiği bilgisi verildi.
Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi personelleri tarafından, Tıbbi Atık Yönetimi hakkında öğrencilere bilgiler verilerek, Kastamonu ve Çankırı illerindeki sağlık kurum ve kuruluşlarında oluşan atıkların lisanslı araçlarla getirilerek tesiste sterilizasyon yönetimiyle bertaraf edildiği açıklandı.
Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisi hakkında açıklamalarda bulunan tesis personeli Ediz Yamanoğlu ise günde ortalama 7 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılandığını söyledi. Açıklamanın devamında; “Elektrik üretim tesisi sayesinde binlerce evin elektriği çöpten karşılanıyor. 2018 yılında kurulan tesiste her gün 250 ton çöp bertaraf ediliyor. Bu çöpler ise elektrik enerjisine dönüştürülüyor” diyerek bu işlem sayesinde hem çevre kirliliğinin aza indirildiğini hem de kentin ekonomisine katkı sağlandığı ifade etti.
KASTAMONU MAHALLİ İDARELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI’NDAN
TIBBİ ATIKLARIN TOPLANMASI, TAŞINMASI VE STERİLİZASYON TESİSİNDE BERTARAF EDİLMESİ İŞLETME HAKKININ 10 YIL SÜREYLE KİRAYA VERİLMESİ İŞİ
İHALE EDİLECEKTİR.
 
  1. İHALE KONUSU İŞİN TÜRÜ, NİTELİĞİ, MİKTARI, YERİ VE SÜRESİ:
Kastamonu İli sınırları içinde oluşan, tüm sağlık kurum ve kuruluşları, resmi ve özel sektör kuruluşları, muayenehane ve klinikler ile şahıs ve evlerden kaynaklanan tıbbi atıkların halk sağlığına ve çevreye zarar vermeden ayrı toplanması, taşınması, geçici depolanması ve Kastamonu İli Devrekani İlçesi Sarıyonca Köyü sınırları dahilinde bulunan KASMİB Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi içindeki KASMİB Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisine getirilerek sterilizasyon yöntemiyle bertaraf edilmesi ve bütün bu işlemlerin 25.01.2017 tarih ve 29959 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” çerçevesinde yürütülmesi ve bu amaçla tıbbi atıkların, toplanması, taşınması ve sterilizasyon tesisine getirilerek bertaraf edilmesi ve tesisin işletimi işletme hakkı, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 35/a maddesine göre kapalı teklif usulüyle 10 yıl süreyle kiraya verilecektir.
  1. İHALE ŞARTNAME VE EKLERİNİN NEREDEN VE HANGİ ŞARTLARLA ALINACAĞI:
İhale şartname ve ekleri; İsmailbey Mahallesi Hacı Nedime Kaya Sokak Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı No:5/9 37100 Kastamonu adresinde bulunan Kastamonu Mahalli İdareler Birliği İdare Merkezindeki Birlik Müdürlüğü’nde mesai saatleri içinde bedelsiz olarak görülebilir. Ancak ihaleye teklif verecek olan isteklilerin, İdarece onaylı ihale dokümanını satın alması zorunludur.
İstekliler, İhale dokümanını İhalenin yapılacağı belirtilen Kastamonu Mahalli İdareler Birliği İdare Merkezi adresinden, Birlik Muhasebe Servisine veya Ziraat Bankası Kastamonu Şubesi TR 78 0001 0001 5146 0948 9550 02 nolu hesabına 1.000,00-TL (BinTürkLirası) yatırarak ihale dokümanı satış bedeli alındısı karşılığında onaylı ihale dokümanını satın alacaklardır.
  1. İHALENİN NEREDE, HANGİ TARİH VE SAATTE VE HANGİ USULLE YAPILACAĞI:
İhale, 29.11.2022 Salı günü saat 14.00’de İsmailbey Mahallesi Hacı Nedime Kaya Sokak Turhan Topçuoğlu Şehir Parkı No:5/9 37100/Kastamonu adresinde bulunan Kastamonu Mahalli İdareler Birliği İdare Merkezi Encümen Toplantı Salonunda toplanacak olan Kastamonu Mahalli İdareler Birliği Encümeni tarafından 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 35/a maddesine göre kapalı teklif usulü ile yapılacaktır. Teklifler, ilk yıl tahmini kira bedeli üzerinden artırma yoluyla verilecektir.
  1. TAHMİN EDİLEN BEDEL VE GEÇİCİ TEMİNAT MİKTARI:
Bu işe ait tahmin edilen bedel, artırıma esas yıllık kira bedeli olup 400.000,00-TL (DörtyüzbinTürkLirası)’dır.
Geçici teminat miktarı, toplam tahmini yıllık kira bedelinin 10 (on) yıl ile çarpımı sonucu bulunan 4.000.000,00-TL (DörtmilyonTürkLirası)’nın % 3’ü oranında olup 120.000,00-TL (YüzyirmibinTürkLirası)’dır.
Yüklenici, ayrıca İdareye, tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinde bertaraf edilmesi ile ilgili hizmetlerinden elde ettiği cirosundan (KDV hariç) %12 oranında Birlik Payı ödeyecektir. Bu bedel, ihalede artırıma tabi tutulmayacaktır.
  1. İSTEKLİLERDEN ARANILAN BELGELER:
İhaleye katılacak gerçek veya tüzel kişi veya kişilerde aşağıdaki şartlar aranır:
5.1. Tebligat yapılması için Türkiye’de adres göstermesi.
5.2. Ticaret ve/veya Sanayi Odası Belgesi vermesi.
  1. a) Gerçek kişi olması halinde ilgisine göre ticaret, sanayi odası veya esnaf sanatkarlar siciline kayıtlı olduğunu gösterir belge,
  2. b) Tüzel kişi olması halinde, tüzel kişiliğinin idare merkezinin bulunduğu yer mahkemesinden veya siciline kayıtlı bulunduğu Ticaret ve Sanayi Odasında veya benzeri bir makamdan, ihalenin yapıldığı yıl içinde alınmış, tüzel kişiliğin siciline kayıtlı olduğuna dair belge (Ticaret Sicil Gazetesi),
  3. c) Ortak girişim olması halinde ortak girişimi oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her birinin (a) ve (b)’deki esaslara göre temin edecekleri belge.
5.3. İmza sirkülerini vermesi:
  1. a) Gerçek kişi olması halinde noter tasdikli imza sirküleri,
  2. b) Tüzel kişi olması halinde tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri,
  3. c) Ortak girişim olması halinde ortak girişimi oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her birinin (a) ve (b)’deki esaslara göre temin edecekleri belge.
5.4. İstekliler adına vekaleten iştirak ediyorsa, istekli adına teklifte bulunacak kimselerin vekaletnameleri ile vekaleten iştirak edenin noter tasdikli imza sirküleri vermesi (Türkiye’de şubesi bulunmayan yabancı tüzel kişiliğin belgelerinin, bu tüzel kişiliğin bulunduğu ülkedeki Türk Konsolosluğunca veya Türkiye Dışişleri Bakanlığınca onaylanmış olması gerekir).
5.5. Borcu olmadığına dair belgeler:
  1. a) Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu olmadığına dair belge (Belge ihale ilan tarihinden sonra alınmış olmalıdır).
  2. b) Vergi Dairesi’ne borcu olmadığına dair belge (Belge ihale ilan tarihinden sonra alınmış olmalıdır)
  3. c) Ortak girişim olması halinde ortak girişimi oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her birinin (a) ve (b)’deki esaslara göre temin edecekleri belgeler.
5.6. Ortak girişim olması halinde, İdari Şartname ekinde yer alan örneğe uygun olarak hazırlanmış Ortak Girişim Beyannamesi ile ortaklarca imzalanmış Ortaklık Sözleşmesi (İhale üzerine kaldığı takdirde idareye noter tasdikli ortaklık sözleşmesi verecekler, ayrıca ortak girişimin tüm ortakları idare ile yapılacak sözleşmeyi şahsen veya vekil tayin edecekleri kişiler vasıtasıyla imzalayacaklardır).
5.7. Teknik Şartnamede belirtilen Personel ve Araçların çalıştırılmasına dair taahhütname.
5.8. Teknik Yeterlilik: İsteklinin teknik yeterliğe haiz olduğuna, iş deneyimine sahip ve benzer işi yaptığına dair aşağıdaki belgeler aranacaktır (Bu ihalede, tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve tıbbi atık sterilizasyon tesisinde sterilizasyon yöntemiyle bertaraf edilmesi işi, benzer iş olarak kabul edilecektir):
  1. a) İsteklinin, ihale ilan tarihinden geriye doğru son 10 yıl içinde, tek sözleşmeye dayalı olarak, tek vardiyada en az 2400 kg/gün kurulum kapasiteli Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi işletmeciliği ve buna bağlı olarak tıbbi atıkların toplanması, taşınması ve sterilizasyon yöntemiyle bertaraf edilmesi işini en az 8 (sekiz) yıl süreyle kesintisiz ve sorunsuz şekilde yaptığına dair, tesisin bağlı olduğu idareden (resmi kurumdan) temin edeceği belge (belgenin aslı olacak ve fotokopi kabul edilmeyecektir).
  2. b) İsteklinin benzer işe ilişkin Çevre İzin ve Lisans Belgesi.
  3. c) İsteklinin benzer işe ilişkin, işlettiği tesisin işletim süresi içinde en az 12 aylık sterilize edilmiş tıbbi atık miktar beyanlarını gösteren ve ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü veya ilgili belediye veya ilgili mahalli idareler birliğinden onaylı belge.
  4. d) Tıbbi Atık Toplama Araçları Sahiplik Belgesi veya Kira Sözleşmesi (En az 2 adet araç için).
  5. e) İstekli tarafından ISO 9001 Kalite Belgesi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi, ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi sunulacaktır.
Kalite yönetim sistem belgesi (ISO 9001), çevre yönetim sistemi (ISO 14001), İSG Yönetim Sistemi (ISO 45001) belgelerinin Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesi zorunludur.
  1. f) Yine istekli, bahse konu iş ile ilgili olarak TS 13354 (İş yerleri- Tıbbi atık toplama ve taşıma hizmeti veren – Genel kurallar) ile TS 13613 (İş yerleri – Tıbbi atık sterilizasyon tesisleri için –Kurallar) standartlarına uygun hizmet veren Hizmet Yeterlilik Belgesini sunacaktır.
  2. g) Ortak girişim olması halinde ortak girişimi oluşturan gerçek veya tüzel kişilerden pilot ortağın (a), (b), (c), (d), (e) ve (f)’deki esaslara göre belirtilen şartları sağlaması ve ilgili belgeleri sunması gerekir.
5.9. Ekonomik ve Mali Yeterlilik: İsteklinin ekonomik ve mali yeterliğe haiz olduğuna ilişkin aşağıdaki belgeler aranacaktır:
5.9.1. Bankalar nezdindeki durumunu gösteren belgeler:
  1. a) Adayın 3.000.000,00-TRY (ÜçmilyonTürkLirası) tutarında bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayri nakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösterir Türkiye’de veya yurtdışında faaliyet gösteren bankalardan temin edilmiş banka referans mektubu sunması zorunludur. Banka referans mektubunun ihale ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.
  2. b) İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın (a)’daki yeterlik kriteri sağlanabilir.
5.9.2. İş hacmini gösteren belgeler:
  1. a) İsteklinin, ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam cirosunu gösteren gelir tablosu,
  2. b) İsteklinin, taahhütü altında devam eden hizmet işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen hizmet işlerinin parasal tutarını gösteren, en son düzenlenmiş faturaları,
  3. c) Serbest meslek erbabının iş hacmi serbest meslek kazanç defteri özeti ile belgelendirilir.
  4. d) İş hacmini gösteren belgelerin aşağıdaki kriterlere uygun olması gerekir:
Taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen işlerin parasal tutarını tevsik etmek üzere; hizmet işleri ile ilgili fatura örnekleri ya da bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı suretleri sunulur.
Toplam ciro; gelir tablosundaki brüt satışlar tutarından, satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimlerin tutarları düşülmek suretiyle ulaşılan net satışlar tutarıdır.
Taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen işlerin parasal tutarının hesabında, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen gelirlerin toplamı dikkate alınır.
Toplam cironun 5.000.000,00-TL (BeşmilyonTürkLirası)’den, taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen işlerin parasal tutarının ise 3.000.000,00-TL (ÜçmilyonTürkLirası)’den az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir.
Bu kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki ya da son üç yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki ya da son üç yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.
Gelir tablosunun veya serbest meslek kazanç defteri özetinin serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.
İş ortaklığı olarak ihaleye katılan aday ve isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur. Aday veya isteklinin, ortak girişimin ortağı olarak taahhüdü altında devam eden işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirdiği işlerinin parasal tutarı; iş ortaklığındaki hissesi oranında hesaplanır.
Aday veya isteklinin iş hacmi tutarının değerlendirilmesinde, kendi iş hacmi tutarı ile birlikte ortak olduğu ortak girişime/girişimlere ait iş hacmi tutarı da hissesi oranında dikkate alınarak toplanmak suretiyle toplam iş hacmi tutarı belirlenir. Bu durumda aday veya isteklinin iş hacmi tutarı kullanılan ortak girişimdeki/girişimlerdeki hisse oranını gösteren belgelerin de teklif kapsamında sunulması gerekmektedir.
5.10. Geçici teminat mektubu veya Birlik hesaplarına nakit olarak yatırılmış geçici teminat makbuzu.
5.11.İhale dokümanının satın alındığına dair belge.
5.12. İstekli tarafından imzalanmış ihale dokümanları (her sayfası imzalanmış ihale idari ve teknik şartnameleri, sözleşme tasarısı ve ekleri)
5.13. İdari Şartname ekinde yer alan örneğe uygun olarak hazırlanmış teklif mektubu.
5.14. İhale dokümanlarına uygun olarak işin yapılacağına dair noter onaylı taahhütname.
5.15.  Konsorsiyum olarak ihaleye teklif verilemez.
  1. TEKLİFLERİN VERİLMESİ:
Teklifler ihale tarih ve saatine kadar, sıra numaralı alındılar karşılığında Birlik Encümenine teslim edilmek üzere Birlik Müdürlüğüne verilecektir. Alındı numarası zarfın üzerine yazılacaktır. Teklifler iadeli taahhütlü olarak gönderilebilir. Bu takdirde dış zarfın üzerine Birlik Müdürlüğünün veya Komisyon Başkanlığının (Birlik Encümeni) adresi ile hangi işe ait olduğu, isteklinin adı soyadı ile açık adresi yazılır. Posta ile gönderilecek tekliflerin ilanda belirtilen saate kadar Birlik Müdürlüğüne veya Komisyon Başkanlığına ulaşması şarttır. Postadaki gecikme nedeniyle işleme konulmayacak olan tekliflerin alınış zamanı bir tutanak ile tespit edilir.
Birlik Müdürlüğüne (Komisyon Başkanlığına) verilen teklifler herhangi bir sebeple geri alınamaz.
Saat ayarında Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT) saat ayarı esastır.
  1. DİĞER HUSUSLAR
İstekli ve temsilcilerinin işin yapılacağı yeri (sterilizasyon tesisini) görmek istemesi halinde, işin gerçekleştirileceği binaya ve/veya araziye girilmesi için gerekli izin İdare tarafından verilecektir (İhale tarihinden bir işgünü öncesi mesai saati bitimine kadar görebileceklerdir).
İhale Komisyonu (Birlik Encümeni) gerekçesini belirtmek suretiyle ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. Komisyonun ihaleyi yapmama kararı kesindir.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Meclisinin Kasım Ayı Olağan Toplantısı, İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Kastamonu Mahalli İdareler Birliği Tüzüğünün 11 inci maddesi gereğince yapılan Birlik Meclisi Toplantısına Birlik Başkanı Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, İlçe Belediye Başkanları, KASMİB Meclis üyesi olan Belediye ve İl Genel Meclisi Üyeleri, Birlik Müdürü Adnan Tot, Birlik Mali Yetkilisi Ferhat Can ve ilgili personeller katıldı.
KASMİB Meclisi Olağan Toplantısında 2023 yılı çalışma programı, sözleşmeli personel çalıştırılması, 2023 yılı malı yılı bütçesi ve 2022 yılı ek bütçesi görüşmesi yapıldı. 2022 yılı ek bütçesi 3 Milyon 200 bin lira, 2023 yılı tahmini bütçesi de 6 Milyon 500 bin lira olarak kabul edildi. Toplantıda Birlik Başkanı Vali Avni Çakır ve Birlik Müdürü Adnan Tot konuşma yaptı. Ardından gündem maddeleri tek tek görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.
Vali Avni Çakır, toplantının açılış konuşmasında; mahalli idare birliklerinin birden fazla mahallî idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerden bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları kamu tüzel kişisi olduğunu belirterek “Kastamonu Mahalli İdareler Birliğimiz de bu amaçla kurulmuş olup başta evsel katı atık yönetimi olmak üzere, tıbbi atık ve ambalaj atıkları yönetimi hizmetlerini yerine getirmekte ve bunlarla ilişkili olarak çevre ve ekolojik dengenin korunmasına yönelik projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalar yürütmektedir” dedi.
VALİ AVNİ ÇAKIR: “BELEDİYELERİMİZİN KATI ATIK İÇİN KULLANACAKLARI ARAÇ VE GEREÇLERİN ALIM AŞAMASINA GEÇTİK”
Vali Avni Çakır, yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi vererek; “Mahalli idareler Birliği’miz evsel katı atık amacıyla toplanmış, bunun yanı sıra da tıbbi atık ve ambalaj atıklarını da ilgili mevzuata göre toplamak, ayrıştırmak ve bu işleri yönetmek amacıyla kurulmuş, hem çevre ve hem de ekolojik çevrenin korunması amacıyla birçok projeyi hayata geçirme noktasında iradesi oluşmuş bir organizasyon. Bu kapsamda evsel atıklarımızı 6 değişik ilçemizde bulunan aktarma istasyonlarından alarak Devrekani hudutlarında bulunan katı atık bertaraf tesislerinde bertaraf ediyoruz. Bunu yaparken de bir taraftan çöp gazı ile elektrik üretimini de bu tesislerde gerçekleştiriyoruz. Bu birçok ilde bulunmayan ve örnek gösterilen bir tesis. Hem çevre dostu bir enerji üretiyoruz, hem de aldığımız tedbirler ile de katı atıkları bertaraf ediyoruz” dedi.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde yürütülen KASMİB Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında yapılan işler hakkında bilgiler veren Vali Avni Çakır, proje kapsamında eski vahşi depolama sahalarının ıslahının gerçekleştirildiği, ayrıca katı atık bertaraf tesisi içinde çöp sızıntı sularının arıtıldığı bir arıtma tesisinin yapılarak hizmete geçirildiğini söyledi. Vali Avni Çakır, “Entegre Katı Atık Yönetimi Projemizde şu an belediyelerimizin katı atık için kullanacakları araç ve gereçlerin alım aşamasına geçtik. Neticede bu işimiz de bittikten sonra inşallah katı atıkların ilçelerimizden merkeze taşınmasında hem ekonomik, hem de çevresel anlamda katkıları olacaktır” dedi.
Vali Avni Çakır, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Başta çöp toplamak olmak üzere Birliğimizin üzerine düşen görevleri büyük bir titizlikle yapıyoruz. 2022 yılında üzerimize düşen görevleri büyük bir oranda yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Neticede girdilerde çok ciddi artışlar meydana geldi. Hizmetlerimizi en ufak derece aksatmadan en üst seviyede yerine getirmeye çalıştık, inşallah 2023 yılında da hep beraber büyük bir uyumla çevreye duyarlı, hayvan dostu bir kurum olarak, katı atıkları da son derece titiz bir şekilde bertaraf edeceğiz.”
“800 HAYVANIN KISIRLAŞTIRMASI, AŞILANMASI VE KAYIT ALTINA ALMA İŞLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
KASMİB’in Türkiye’nin çeşitli hayvan derneklerinden teşekkür mesajları aldığını dile getiren Vali Avni Çakır; “2021 yılında faaliyete geçirdiğimiz Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Aracı sürekli olarak ilçeleri turluyor ve kısırlaştırma faaliyeti sunuyor” dedi.
2021 yılında hizmete geçirilen ünitede, aynı yıl 537 adet hayvanın kısırlaştırma, aşılama ve kayıt altına alınma işlemlerinin yapıldığını, yine yaşanan sel afetinde 500’den fazla hayvanın bakımları ve tedavilerinin de ekipleri tarafından gerçekleştirildiğini belirten Vali Avni Çakır 2022 yılında ise bugüne kadar 800’ün üzerinde sokak hayvanının kısırlaştırma, aşılama ve kayıt altına alma işlemlerinin yapıldığını ifade etti.
Vali Avni Çakır, konuşmasının devamında; “Bazı ilçelerimizden bu konuda güzel talepler geliyor, ama bazı ilçelerimizden beklenen talebi göremiyoruz. Önümüzdeki dönemde de inşallah hayvan bakım evi tesisi kazandırmak istiyoruz. Bununla alakalı güçlü adımlar atacağız” dedi.
BİRLİK MÜDÜRÜ ADNAN TOT: “4 ADET İLÇEMİZDE ATIK GETİRME MERKEZİ YAPIMI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI”
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği tarafından yürütülen çalışmalarda gelinen aşamalar hakkında bilgi aktaran Birlik Müdürü Adnan Tot; “Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA-2 dönemi Çevre ve iklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı çerçevesinde 2020 yılında başlayan, program otoritesi Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü; nihai faydalanıcısı Kastamonu Mahalli İdareleri Birliği (KASMİB) olan Entegre Katı Atık Yönetimi Projesinde yapım işleri 2021 yılında tamamlanmış ve proje kapsamında 15 adet eski düzensiz depolama sahasının ıslahı ile sızıntı suyu arıtma tesisi yapımı gerçekleştirilmiştir” dedi.
Proje yapım işleri başlığı altında proje bileşenlerine Atık Getirme Merkezlerinin yapımının eklendiğini ve 4 adet ilçede Atık Getirme Merkezi yapımı ile ilgili çalışmalar başlatıldığını belirten Birlik Müdürü Tot, Atık Getirme Merkezlerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Sıfır Atık Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar doğrultusunda bu atık getirme merkezlerinin belediyelerce ortak kullanılabileceğini ve proje tamamlandığında, Sıfır Atık Yönetmeliği ile belediyelere verilen atık getirme merkezlerinin kurulması yükümlülüğünün yerine getirilmiş olacağını söyledi.
KASMİB Birlik Müdürü Tot, AB Projesi kapsamında çalışmaların 2023 yılında devam edeceğini belirterek, düzenli depolama sahası mobil ekipmanları, transfer kamyonları ve ekipmanları ile bakiye atık toplamaya yönelik sıkıştırılmalı kamyonlar ve ekipmanların temininin yer aldığı Tedarik (Supply) ihalesine çıkıldığını, yapılacak ihale ve sözleşmeler kapsamında Birliğe verilen iş ve işlemlerin yürütülmesi çalışmalarının sürdürüleceği bilgisini verdi.
Birlik Müdürü Tot, Birliğe bağlı bütçe içi işletme olan Kastamonu Katı Atık Entegre Projesi iktisadi işletmesi aracılığıyla yürütülen Katı Atıkların Transfer istasyonlarından itibaren taşınması ve Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’ne getirilerek düzenli depolama yöntemiyle bertaraf edilmesi hizmetleri başta olmak üzere Birliğe verilen görev ve hizmetler ile daha önce başlatılan projelerle ilgili çalışmaların da 2023 yılında devam edeceğini açıkladı.
Toplantının devamında gündem maddeleri arasında yer alan KASMİB’in 2023 yılı çalışma programı, sözleşmeli personel çalıştırılması, 2023 yılı malı yılı bütçesi ve 2022 yılı ek bütçesi görüşülerek karara bağlandı. 2022 yılı ek bütçesi 3 Milyon 200 bin lira, 2023 yılı tahmini bütçesi de 6 Milyon 500 bin lira olarak kabul edildi.
BİRLİK ENCÜMENİNCE TIBBİ ATIK İŞLETME İHALESİ YAPILDI
Meclis toplantısının ardından, Meclis üyelerine öğle yemeği ikram edilirken öğleden sonra KASMİB İdare Merkezinde toplanan Birlik Encümenince, daha önce ilan edilen “Tıbbi Atıkların Toplanması, Taşınması ve Sterilizasyon Tesisinde Bertaraf Edilmesi İşletme Hakkının 10 Yıl Süreyle Kiraya Verilmesi İşi” ihalesi gerçekleştirildi.
Birlik Encümeni tarafından gerçekleştirilen ihaleye Encümen üyesi Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil başkanlık ederken, diğer Encümen üyeleri olan Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar, Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir ile Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak da ihalede hazır bulundu.
2011 yılında ihale edilerek 2012 yılında hizmete geçirilen, Devrekani İlçesi Sarıyonca Köyü sınırları içinde bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi içerisindeki 1.200 m2 taşınmaz üzerinde yer alan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisinin 10 yıllık işletim süresi dolduğu için yeniden 10 yıllık işletme hakkının kiraya verilmesi amacıyla ihaleye çıkılmıştı.Birlik Encümeni tarafından ve yıllık kira bedeli üzerinden artırım yoluyla yapılan ihalenin sonucu, ita amiri olan Vali ve Birlik Başkanı Avni Çakır’ın onayıyla karara bağlanacak.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği (KASMİB) Encümen Toplantısı Valimiz Sayın Avni Çakır Başkanlığında Birliğimiz toplantı salonunda gerçekleştirildi.
29.12.2022 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Avni Çakır’ın yanı sıra Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, Şenpazar Belediye Başkanı Cem Çınar ve Ağlı Belediye Başkanı Şahin Çolak katıldı.
Toplantıda 2022 Yılı Kasım Ayına Ait Gelir-Gider ve Mizan Cetvelleri ile Bütçe İçi Ödenek Aktarımı Yapılması konuları görüşüldü. Toplantıda Birlik Müdürü Adnan Tot ile Birlik Mali Yetkilisi ve İl Özel İdaresi Encümen Müdürü Ferhat Can hazır bulundu.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği’ne (KASMİB) ait Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Ünitesi, deprem bölgesinde Sokak ve Ev Hayvanları Geçici Rehabilite Ünitesi olarak görev yapacak.
Kastamonu Valisi Avni Çakır’ın emir ve talimatıyla deprem bölgesinde görevlendirilen KASMİB Ünitesi, veteriner cerrahi operasyonları ile hayvanların ilk müdahale ve tedavilerinin yapılabileceği modern bir veteriner kliniği şeklinde tasarlanmış ve imal edilmiş araç ve kabinden oluşuyor.
Kastamonu Mahalli İdareler Birliği bünyesinde kurulan Sokak Hayvanları Mobil Kısırlaştırma Ünitesi, deprem bölgesinde görev yapmak üzere biri veteriner hekim olmak üzere üç kişilik ekip olarak görevlendirildi. Ayrıca çeşitli kurum ve kuruluşlar ile hayvanseverlerden temin edilen köpek ve kedi mamaları da afet bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine teslim edilmek üzere ekiple birlikte gönderildi.
KASMİB Sokak ve Ev Hayvanları Geçici Rehabilite Ünitesi olarak deprem bölgesindeki yaralı ve tedaviye muhtaç hayvanların ilk müdahale ve tedavisinde görev yapacak olan ekip Kahramanmaraş’ta bulunan Afet Koordinasyon Merkezinin emrinde hizmet verecek.